Temperament

Jag anser att tillsammans med hälsa så är temperamentet de viktigaste på mina avelsdjur, därför försöker jag göra mentaltest på mina avelsdjur i den utstäckning det är möjligt. Men det är ibland svårt att få plats och med fodervärdar utspridda över landet är det inte alltid möjligt - hur mycket jag än vill. 

I ett mentaltest så vill man se hur en hund är i olika situationer, hur den agerar och avreagerar sig efter olika moment. BPH är det mentaltest som SKK utformat och är mer anpassat till sällskapshundar mot MH som är mer inriktat på brukshundar.

BPH som är det jag använt mig av så vill man blandannat se hur trygg hunden är på en skala 0-4 i olika situationer man utsätter hunden för. Det är lekmoment, skrämsel moment, gå på konstigt underlag och lite annat, självklart får hunden reagera, hur den reagerar (eller inte reagerar) och framförallt hur snabbt den avreagerar är det intressanta, Socker är inte särdeles rädd av sig men hoppade iväg när det flög upp en gubbe plötsligt, men ett par sekunder senare stod hon bara och titta på han och började sedan roa sig med annat typ snusa i golvet, ingen kvardröjande rädsla alltså och då tämligen trygg!

Skillnaden mellan MH och BPH är att ett MH är mer "fyrkantigt" det finns inte nåt utrymme för tolkning medan i ett BPH gör det det. Socker som är uppväxt med labradorer är van vid att om det smäller så trillar det ner en fågel (eller ja en dummie eller nåt annat) från himlen, hon har alltså en förväntan på ett skott, så när skottet brann av på BPH blev hon överlycklig och ställde hon sig sedan att kika mot himlen och viftade frentiskt på svansen, helt trygg trots en *stor* reaktion. Hon fick så klart en 4 på momentet - mycket trygg. Sett till ett MH hade hon troligt fått en 5a eftersom en skottsäker hund enligt det testet inte skall reagera över huvudtaget. 
Därför gillar jag BPH, för man är intresserad av HUR hunden reagerar inte ATT den gör det. 

Med en hoper länder som har regelrätta rasförbud och/eller restriktioner med ex. munkorgar och annat så tycker jag det är mycket viktigt att så många hundar av vår ras som möjligt gör någon form av mentaltest, för i det fall att vi skulle komma till ett läge med snack om rasförbud så har vår härliga ras redan nåt att visa upp! Både att vi aktivt jobbar med mentaliteten men också att det finns resultat att titta på för att se vilka egenskaper rasen har. Alla raser kan bli farliga i fel händer men miniatyr bullterriern är inte en slagskämpe på det viset många vill tro, och har vi ett gidiget antal med mentaltestade hundar av rasen har vi lite att sätta emot om (när!) diskussionen uppkommer! 

Vill Du se videoklipp från många av de testade hundarnas BPH så kan Du kika på kennelns youtube kanal!

 

BPH testade hundar från min uppfödning Avels/Tänkta avelshundar jag BPH testat
Winged Woman Abbondanze Infinity Illai Friendlybulls (mor till D+H-kull)
Winged Woman Allington Pippin Hummer Black Venturesome (far till A+B+D kull)
Winged Woman Cheddar Cross Nevskiy Tserber Aurelius Augustinus (far till I kull)
Winged Woman Cotton Sweet Red Bourbon Tairin Taura (ej aktuell i avel)
Winged Woman Crow Egg  
Winged Woman Duke  

From November 2017 är Winged Woman Kennel en SKK diplomerad BPH uppfödare! 

BPH Diplom