Mentaltest

BPH dag är bokat till 25april i Östervåla - fullbokat men man kan skriva upp sig på reservplats!

Ytterligare en BPH dag planeras till hösten 2020 - vill Du gå med Din Winged Woman hund? Hör av Dig!

Jag anser att tillsammans med hälsa så är temperamentet de viktigaste på mina avelsdjur, därför försöker jag göra mentaltest på mina avelsdjur i den utstäckning det är möjligt. Men det är ibland svårt att få platser och med fodervärdar utspridda över landet är det inte alltid möjligt - hur mycket jag än vill. Jag ser helst också att alla mina avelsdjur är utställningsmeriterade, antingen på officiell show eller på rasspecial, detta påvisar också till viss del att hunden har en bra mentalitet eftersom den klarat av att (förhoppningsvis iaf) visa upp sig tillräckligt bra utan att vara stressad, rädd eller utåtagerande i en tämligen ljudlig och stressig miljö.

I ett mentaltest så vill man se hur en hund är i olika situationer, hur den agerar och avreagerar sig efter olika retningar. BPH är det mentaltest som SKK utformat och är mer anpassat till sällskapshundar mot MH som är mer inriktat på brukshundar.

BPH som är det jag använt mig av så vill man bland annat se hur trygg hunden är på en skala 0-4 (inget-mycket) i olika situationer man utsätter hunden för. Det är lekmoment, skrämsel moment, gå på konstigt underlag och lite annat, självklart får hunden reagera, hur den reagerar (eller inte reagerar) och framförallt hur snabbt den avreagerar är det intressanta, Socker är inte särdeles rädd av sig men hoppade iväg när det flög upp en gubbe plötsligt, men ett par sekunder senare stod hon bara och titta på han och började sedan roa sig med annat typ snusa i golvet, ingen kvardröjande rädsla alltså och då tämligen trygg! Annat man gradsätter är nyfikenhet, om hunden är arg, glad, lekfull, ljudlig, positiv och hur energisk den är.

Skillnaden mellan MH och BPH är att ett MH är mer "fyrkantigt" det finns inte så mycket utrymme för tolkning medan i ett BPH är det många fler variabler de bedöms efter varpå jag tycker BPH ger en mer rättvis bild. Socker som är uppväxt med labradorer är van vid att om det smäller så trillar det ner en fågel (eller ja en dummie eller nåt annat) från himlen, hon har alltså en förväntan på ett skott, så när skottet brann av på BPH blev hon överlycklig och ställde hon sig sedan att kika mot himlen och viftade frentiskt på svansen, helt trygg trots en *stor* reaktion. Hon fick så klart en 4 på momentet - mycket trygg. Sett till ett MH hade hon troligt inte fått en 1a eftersom en skottsäker hund enligt det testet inte skall reagera över huvudtaget då.
Därför gillar jag BPH, för man är intresserad av HUR hunden reagerar inte ATT den gör det. 

Med en hoper länder som har regelrätta rasförbud och/eller restriktioner med ex. munkorgar och annat så tycker jag det är mycket viktigt att så många hundar av våra raser som möjligt gör någon form av mentaltest, för i det fall att vi skulle komma till ett läge med snack om rasförbud så har vi redan nåt att visa upp! Både att vi aktivt jobbar med mentaliteten men också att det finns resultat att titta på för att se vilka egenskaper rasen har. Alla raser kan bli farliga i fel händer, men MBT/BT är inte de "kamphundar" många vill tro, och har vi ett gidiget antal med mentaltestade hundar av raserna har vi lite att sätta emot om (när!) diskussionen uppkommer! T.o.m dec -l9 så är det 80 MBT som testats (3 har avbrutit) varav ungefär 30% är tillhörande min avel och uppfödning, inkl den första i varje kön av minibullarna som genomfört BPH sedan det utformades! 

Vill Du se videoklipp från många av de testade hundarnas BPH så kan Du kika på kennelns youtube kanal!

Minibulls från min uppfödning som genomfört BPH Avels/Tänkta avelshundar som genomfört BPH
Winged Woman Abbondanze Infinity Illai Friendlybulls (mor till D+H kull) MBT
Winged Woman Allington Pippin (mor till C kull) Hummer Black Venturesome (far till A+B+D+O kull) MBT
Winged Woman Cheddar Cross Kaer-is Grande Bulbasaur (far till L+P+Q kull) MBT
Winged Woman Cotton Sweet (mor till M kull) Maryniax Parker (far till N kull) MBT
Winged Woman Crow Egg (mor till L kull) Montana Friendlybulls (ej aktuell i avel) MBT
Winged Woman Duke (far till J kull) Nevskiy Tserber Aurelius Augustinus (far till I + K kull) MBT
Winged Woman Eden Red Bourbon Tairin Taura (ej aktuell i avel) MBT
Winged Woman Elektra (mor till O kull)  
Winged Woman Excelsior (tillgänglig för avel)  
Winged Woman Flower of the Town (mor till Q + S kull) Gigantic-Giant Jack Daniels (far till Amrut kullen) BT
Winged Woman Glasäpple Gingersnap Vanessa Paradis (mor till Amrut+BOX kullen) BT
Winged Woman Hidden Rose (mor till P kull) Light of the Universe Birgitte Bardot (tilltänkt avelstik) BT
Winged Woman Kungsäpple (far till R kull)  
Winged Woman Last Minute (tilltänkt avelstik)  
Winged Woman McIntosh  
Winged Woman Morgenduft (tilltänkt avelstik)  
Winged Woman Northwestern (far till S kull)  

 

From November 20l7 är Winged Woman Kennel en SKK BPH diplomerad minibull uppfödare! 
vilket man blir när man har minst 5 egenuppfödda per ras som gjort BPH.
Jag har hittills 3 diplom á 5 hundar vardera.
Självklart är mitt mål att även bli diplomerad på bullterrier också!

BPH Diplom