Passar bullterrier eller minibull oss bäst?

Många som hör av sig till mig vet inte riktigt vilken av bullterrier och miniatyrbullterrier de ska välja, många har läst att det bara är storleken som skiljer och att allt annat är samma. Så är dock inte fallet. Det är två skilda raser, inte bara till storlek och stambok utan också till temperament, aktivitetsnivå, egenheter och hälsa. Mycket är givetvis samma eller snarlikt också men det är viktigt att känna till detta för om Du t.ex bara träffat bullterriers och älskar dem men tänker dig en mini p.g.a storleken så kan Du få dig en rejäl överraskning! Jag har bägge raserna hemma så vid besök får man träffa bägge och kan se vad man tror ändå passar ens liv bäst!


Storleken:

Det som skiljer rasstandarderna åt för dessa två raser är storleken, i övrigt har de inte några skillnader. Det finns två stamböcker, en för varje ras men man får korsavla dem med varann men p.g.a ögonsjukdomen PLL som bara finns hos miniatyrerna så reggas ALLTID alla sk interbreed valpar som miniatyrer. Oavsett om det är mamman eller pappan som är bullterrier resp miniatyrbullterrier. Det finns heller ingen möjlighet att omregistera sin hund senare för att den blev av "fel" storlek eftersom en miniatyr kan bli större än de önskvärda 35,5cm även utan att ha bullterrier blod i de första generationerna. 
Lite generellt skulle jag säga att miniatyrerna är vanligast i storlek mellan 33-38cm men det finns ett fåtal mindre och en stor del större, även uppåt 45cm.
Vikt mellan 12-20kg är vanligast men samma där, några som väger mindre och några som väger mer. Bullterriers är närmre eller kring 50cm i mankhöjd men samma där, det finns mindre och större individer. Vikt 20-35kg ungefär. Det ska vara en tydlig skillnad mellan raserna, man ska inte fundera över om det är en mini eller bullterrier i mitt tycke! 

Temperamentet:

Rent generell så skiljer det en del, miniatyrerna är explosiva, snabba, reaktiva - hur man nu vill beskriva det och de liksom kräver mer för att inte roa sig själva. De är inte särskilt intresserade av att göra som man önskar, dock kräver de också mycket mer passivitet och sömn än bullterriers upplever jag, speciellt under uppväxten, de levereras aldrig med avknappen utan den måste man som valpköpare montera på själv genom att lära dem att det är OK att sova, som ett övertrött barn, man måste övertala dem till att det är ok, man missar inte mängder.

Bullterriers beskrivs mer i ord som flegmatiska, tröga, betongsuggor som växer fast, lugna, chill osv även om jag personligen tycker att mina bullterrier har ganska bra drag under galoscherna, de är i regel väldigt intresserade av mig medan minisarna gärna går på upptäcksfärd.
Båda raserna har dock sina egenheter som många andra raser inte har, att bli manisk ligger nära till hands hos båda, men ytterligare mer påtagligt på bullterrierna, om de finner en boll extremt roligt så är det inte sällsynt att de inte går att bryta, tar man den så fortsätter de leta, försöker hoppa upp på bänken i rena självmordsförsök eller om nånting fastnar under en möbel så ger de sig inte förens de kommit åt bollen igen, om det så betyder att äta upp möblen, flytta på den eller bara gräva hål i golvet så gör de det, då bör de inte få ha några bollar förstås, en mini däremot är lättare att bryta, de funkar ganska bra på byteshandel och om bollen rullar in under soffan så kan de av misstag hitta en annan leksak och fortsätter då med den.

En annan sak är att bägge raserna sällan reagerar som andra raser och framförallt så löser man inte problem på samma vis, oftast är det bästa att se till att olaten inte går att utföra på ett tag så liksom nollställer man hjärnan och de har helt enkelt glömt bort det! Mycket mer praktiskt än att bråka om saker...

Med andra hundar så funkar iaf mina bullterriers bättre med andra raser än vad minisarna gör, de är duktigare på att läsa av och anpassa sig till en annan sorts lek. Däremot så vill bullterrierna helst leka med varann och inte alls så förtjusta i att ens minisarna blandar sig i, minisarna däremot vill leka med alla, men de anpassar sig inte direkt utan tycker att man brottas, drar varann i bena eller använder kompisen som studsmatta funkar likabra på en rasfrände som en pudel.

Min erfarenhet är att bägge raserna absolut inte passar alla, om man inte kan tänka sig att ha en hund som gör allt tvärsemot vad man vill och inte kan acceptera att hunden kanske följer dina regler när du är i närheten men så fort du vänder ryggen till skiter i dem så ska du ingen ha. punkt.

Detta är mina erfarenheter och med generaliseringar så avvikelser finns givetvis - åt båda hållen! Men i stort sett så finns allt ovanstående i bägge raserna men mängden av det skiljer mellan raserna men är också individbaserat givetvis.

Aktivitetsnivå och lämpliga aktiviteter:

Fria aktiviteter och sånt där man använder muskler är lämpliga aktiviteter, sånt där man nöter in moment är inget för dessa raser, de blir ledsna av att man tjatar. Så lämpligt är nose work, blodspår och drag snarare än agility, lydnad eller rally. 

Jag upplever att man ofta styr aktivitetsnivån själv, om du vill vara superaktiv med att gå i skogen, springa osv så kommer hunden förvänta sig att man håller samma nivå och får den då inte utlopp för den energin som är uppbyggd kommer den hitta på egna aktiviteter du kanske är mindre nöjd med. Som att få köket omrenoverat under en eftermiddag.
Dock så är överaktivering är en vanlig anledning till att raserna går loss på inredning, äter upp prylar eller blir utåtagerande. En bulle/minibulle behöver sova mycket, speciellt som valp och växande men också som vuxen, Mina springer gärna i skogen i ett par timmar och leker med varann andra stunder på dagen men sen sover de större delen av dygnet om jag inte aktiviverar dem eller gör nåt som fångar deras uppmärksamhet (läs: lagar mat) så det är en fin balans mellan överaktiviering och understimulans. Det är dock mycket viktigt att lära sin valp passivitet, många problem löses genom att man lär hunden det tidigt, det är inget straff att få vara passiv och sova!

Bästa förklaringen står i RAS: Bullterriern är utpräglade sällskapshundar vars viktigaste uppgift är att älska och bli älskade. (stämmer även bra på minibull!)

Hälsa:

Bortsett från PLL/Primär Linsluxation som bara finns hos miniatyrerna så hälsotestar vi båda raserna för samma saker men vi prioriterar lite olika. Oavsett så har vi enligt SKK inga som helst hälsotester att rätta oss efter för att få registrera valpar men vi har ett inofficiellt hälsoprogram som så gott som alla följer - åtminstone till större delen och även i andra länder även om man utomlands gör mer omfattande tester än vad som finns i det svenska programmet.

Hjärta och Njurar kollas på bägge raserna av alla uppfödare men det verkar inte vara så att ena rasen är mer drabbad än den andra. Patella görs i större grad på miniatyrerna men ingen av raserna är direkt drabbad av patella problem. Hörseltest görs i större grad av bullterrier uppfödarna och det är således vanligare med halvdöva på dem eftersom fler kollas, en halvdöv valp kan vara väldigt svår att upptäcka utan att man gjort ett s.k. BAER test.

Ögon är inget vi kollar på någon av raserna, inte heller längre på miniatyrer efter att vi fick DNA test för PLL. Man använder även idag både fria och bärare i aveln för att inte utarma genpoolen. Nån enstaka ögondiagnos finns att hitta på SKK Avelsdata men jag tror att det i regel är så att man ögonlyst hunden för att man misstänker att det är nåt vajsning och således är antalet diagnoser högre i % än om man testat alla.

HD/ED är heller inget vi har problem med i nån av raserna och inget vi regelrätt kollar men det finns några som gjort, på mini är det ett 10 tal kollade, alla med A eller B höfter samt armbågar 0. På bullterrier finns 15HD och 10 ED kollade födda mellan 2007-2017 och där är 11 A, 2 B och 1 vardera med C resp. D höfter, 7 ED:0 1 ED:1 och 1 ED:2 och samma där, har man kollat för att man misstänker problem? Normalt sätt har vi inga höftproblem eller armbågsproblem och som syns på dessa "testhundar" så är det till större delen UA och således ingen idé att lägga till ett test till.

Allergier och hudproblem domineras av svamp på tassar, speciellt när det är blött ute samt överkänslighet mot vissa födoämnen där även för mycket protein kan räknas in här. MYCKET går att avhjälpa/undvika med rätt foder, regelbundna bad och tillskott. Skulle säga jämt skägg mellan raserna förutom att jag tycker röda, svampiga, tassar är vanligare på bullterrier. 

För både bullterrier och miniatyrbullterrier finns följande upptaget som riskområden i SRD (Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar)

  • Käkar och tänder: Trång underkäke med hörntänder som går upp i gomtaket. Detta är dock, enligt min erfarenhet av många år med hobby att kika hundar i munnen, ett betydligt större problem på minibull än på bullterrier.
  • Hud: Irriterad hud, tunn och glanslös päls. Vanligare på bullterrier skulle jag säga, mina bullar har en mycket tunnare och inte lika tät päls som minisarna är min uppfattning.
  • Ögon: Alltför små ögonöppningar. Se Appendix 3. Detta har jag aldrig sett, rasen ska ha små plirande trekantiga grisögon, men idag är det många som har allt för stora och runda ögon vilket inte heller påverkar hunden på ett negativt sätt men det ett fel enligt rasstandarden men jag har heller inte sett att de med korrekta ögon faktiskt har problem med något av det som tas upp i SRD/Appendix 3

Övrigt:

MAT - Maten skiljer faktiskt sig en del åt, inte i sort eller vad de tål eller inte men mängden tro det eller ej! och nu tror Ni att klart man fatta det, bullterriern är ju större = behöver mer mat! Men icke! Precis tvärtom faktiskt!
En bullterrier blir tjock på luft och kräver mindre mat än sin mindre kusin trots att det inte är ovanligt att en bullterrier väger dubbel så mycket!
Jag har ju bägge raser och båda äter samma mat, Standardt Normal, de får mat 2ggr/dag och mina mått är ungefär 3dl slätstrukna, bullterrierna får ett knappt mått morgon + kväll medan minisarna får ett rågat mått morgon + kväll, då de får 6,5-7dl/dag medan bullterrierna ligger lite under 6dl. Trots det kan jag i perioder behöva öka ytterligare på minisarna och minska på bullterrierna. I färsk foderväg så äter bullterrierna knappa 300g/dag medan minisarna kring 400g/dag.
OBS! Detta är för en okastrerad, ej dräktig, vuxen hund. Valpar/växande hundar och dräktiga tikar har fri tillgång/får äta tills de är nöjda.

HULL - De blir faktiskt tjocka på helt olika sätt också, en bullterrier man matar för mycket blir mer bukig och tikarna får stora tuttar även om de aldrig haft valpar, medan en minibulle blir mer jämntjock som en tunna och får valkar i nacken. De sätter också muskler olika upplever jag, en mini sätter mycket muskler av att bara springa lös i skogen och att brottas med kompisarna medan bullterrierna kan behöva mer hjälp via t.ex. klövja för att få samma resultat.

FÖRSÄKRING - De kostar ungefär lika mycket i premie - ganska dyra! Vissa bolag har bullterrier i översta premiekategorin och mini i den nästhögsta, andra har tvärt om eller bägge i den högsta. Oavsett så välj inte den med billigast premie utan väljd den där Du får mest för pengarna!

INKÖPSPRIS - Priserna ligger ungefär samma i prisklass men det verkar variera en del mellan uppfödarna på bullterrier medan minisarna ligger mer samlade